CertwayNytt mars 2024

Hej!

Våren närmar sig med stormsteg och det gör även uppdateringen av ISO 9001. Enligt planen ska den vara godkänd och klar i november/december 2025. Vi har fått vissa indikationer på vad ändringarna kommer att omfatta, men inget är hugget i sten ännu. Vi kommer alla ihåg hur fokus och kraven förändrades inför 2015-verisionen av ISO 9001. Den första FDIS:en kommer att komma innan sommaren och vi har som plan att ge en överblick av nyheterna vid höstens KMA-dag!

Våra kunder är framgångsrika i sitt KMA-arbete, ytterligare 6 kunder har certifierat sig! Vi gratulerar; Careisma, Strategisk Arkitektur, Lundell Arkitekter, DataCom och LSAB Suomi.

Som alltid förmedlar vi nyheter på lagområdet och den här gången informerar vi om myndigheters fokusområden under 2024.

Vi har även ett nytt tillfälle att erbjuda gällande webbutbildningen om hur du kan arbeta med ditt lagregister.

ISO 9001:2025

Som vi har nämnt tidigare är ISO 9001 under uppdatering. Som planen ser ut just nu ska den nya versionen vara på plats i november/december 2025. Förändringar som verkar vara på gång:

  • Klimatfrågan – förs in i standarden, men kommer enbart vara relevant att ta med i kvalitetsarbetet om företaget har kunder eller andra intressenter som kräver klimatarbete.
  • AI – kommer att adresseras, men ligger just nu inte med i kravtexten, men kommer troligtvis att hamna i appendix.
  • Hållbarhetskrav i leverantörskedjan – kommer enbart att hanteras om kunder eller andra intressenter ställer krav på det.
  • Kontinuitetshantering – troligtvis kommer hanteringen av risker/möjligheter även fokusera på kontinuitetshantering och Change management.

Det är vad vi har snappar upp så här långt, men vi återkommer i frågan när den första FDIS:en (Final Draft International Standard) kommer ut.

Klimatfrågan ska in i alla standarder

Den 23 februari beslutade International Accreditation Forum (IAF) att klimatfrågan ska in i alla standarder. Kravet läggs in i den harmoniserade strukturen under 4.1 Att förstå organisationen och dess förutsättningar samt 4.2 Att förstå intressenters behov och förväntningar.

Hur det nya kravet ska tolkas/hanteras har inte fastställts av SWEDAC ännu, det är ännu oklart bland de certifieringsbolag som vi har pratat med vad som kommer att ske vid de externa revisionerna.
Ett tips till er är dock att lyfta frågan om hur klimatförändringarna kan påverka ert företag.
Vi återkommer även här med mer information, när tolkningen börjar bli klar.

CBAM – gränsjusteringsmekanism för koldioxid

Från och med den 1 januari 2026 måste importörer som tar in CBAM-varor till EU från andra länder ange och köpa certifikat för de utsläpp av växthusgaser som är förknippade med varorna.

Under perioden mellan den 1 oktober 2023 och den 31 december 2025 pågår den så kallade övergångsperioden där importörer är skyldiga att kvartalsvis rapportera inbäddade utsläpp i importerade CBAM-varor, men utan skyldighet att köpa och lämna över certifikat motsvarande utsläppen.

Skyldigheterna inom CBAM gäller för alla som importerar CBAM-varor, företag som privatpersoner. Med import avses all import till EU, även t.ex. införsel av varor som beställts via nätet, gåvor och varor i resenärers personliga bagage.

CBAM-varorna omfattar följande kategorier: 

  • vissa järn- och stålvaror samt produkter tillverkade av dessa varor, till exempel skruvar, muttrar och brickor
  • vissa gödselmedel
  • aluminium och vissa aluminiumvaror
  • vissa cementvaror
  • vissa kemikalier
  • el.

De aktuella varorna finns specificerade utifrån varukoder, s.k. KN-nummer som du hittar i bilaga 1 och 2 till CBAM-förordningen. Läs om vilka varor som berörs samt hur det går till på Naturvårdsverket.
Källa: naturvardsverket.se

Myndigheternas tillsyn 2024

Myndigheterna har meddelat att de har följande fokusområden under 2024:

  • Användande av truck: I den här inspektionsinsatsen utför Arbetsmiljöverket tillsyn på företag som har 5-99 anställda och som är verksamma inom trävaruindustrin, magasinering, mejerier, tillverkning av kläder samt större matvarubutiker. Tillsynsaktiviteten startar den 15 mars och pågår fram till årsskiftet.
  • Kemiska produkter: Kemikalieinspektionen kommer under året utföra inspektioner för att kontrollera:
    • Importerade produkter: Tillsyn gällande uppfyllelse av krav på registrering, tillstånd och begränsningar enligt Reach-förordningen.
    • Kosmetiska produkters miljöfarlighet: Tillsyn av kosmetiska produkters innehåll av PFCA och D4/D5L i enlighet med begräsningar i Reach- och POPs-förordningarna inom ett EU-gemensamt pilotprojekt.
    • Butikstillsyn: Tillsyn av butikskedjor med fokus på att kontrollera att produkter har korrekt klassificering, märkning och förpackning, att produkterna är anmälda till produktregistret och att de inte innehåller förbjudna ämnen.
  • Bekämpningsmedel: Kemikalieinspektionen kommer under året utföra inspektioner för att kontrollera:
    • Biocidprodukter: Kontroll av ett antal produktgodkända biocidprodukter för att analysera om halten verksamt ämne överensstämmer med produktgodkännandet samt att granska produktens märkning. Även kontroll av e-handel med biocidprodukter kommer att kontrolleras.
    • Växtskyddsmedel: Kontroll av innehåll och märkning av växtskyddsmedel.
  • Varor: Kemikalieinspektionen kommer att utföra inspektioner för att kontrollera varors innehåll av vissa skadliga ämnen följs. Fokus blir på mindre butiker och företag som inte ingår i en kedja, och som säljer varor. Även e-handeln som marknadsplatser, webbutiker och handelsplattformer för dropshipping.

    Fokusområden är hemelektronik, smycken, mjuka plastvaror och biocidbehandlade varor.

    Kontroll kommer även ske av biocidbehandlade varor som träningskläder, inläggssulor, cykelbyxor, underkläder, handskar, benskydd, skor osv. Analyser kommer att göras för att kontrollera eventuell biocidbehandling av varor med eller utan påstående om biocidfunktion. Det kommer även ske kontroller av ämnen som är begränsade i Reach- eller POPs-förordningen.
  • Material i kontakt med livsmedel: Kontroll av varor som konsumenter själva köper, som t ex stekpannor, muffinsformar, bakplåtspapper och matlagningsredskap. Även kontroller av material som säljs B2B. Fokus kommer att ligga på pappersmaterial och kemiska analyser av PFAS, men även plastmaterial och andra kemiska analyser. Exempel på varor som kommer att kontrolleras är olika typer av hämtmatsförpackningar, förpackningsmaterial i salladsbufféer och delikatessdiskar.
  • Industriprodukter: Kontroll av företag som tillverkar varor som används inom industrin eller av yrkesanvändare. Fokusområde: elektronik och plastvaror.

Utbildningar 2024

Webbutbildning lagregister – 12/4
Vi erbjuder ytterligare ett tillfälle av vår nya webbutbildning, som innebär genomgång av hur du kan arbeta med ditt lagregister.
En lärarledd digital utbildning om 1-1,5 h, så att du kan få svar på dina frågor.
Tidpunkt: 12 april kl. 09.00-10.30
Pris: 495 SEK

KMA-dagen – 8/10 och 17/10
KMA-dagen för 2024 är färdigplanerad och vi har följande föreläsare inbokade:

Anett Hansen, erfaren upphandlare som både har varit med att utforma upphandlingar för offentlig upphandling samt hjälpt företag med att lämna in upphandlingar. Hon kommer ge råd om hur du kan utforma och ställa krav på dina leverantörer.

Viktor Hakkarainen, har lång erfarenhet av att göra livscykelanalyser, klimatberäkningar och EPD:er. Han kommer berätta om Footprint-analyser i värdekedjan.

Monika Källström och Åke Söderström, kommer att informera om hur ni kan ställa hållbarhetskrav på era leverantörer och underentreprenörer.

Gunilla Mattsson kommer att informera om ISO 9001:2025 och vad förändringarna verkar innebära för ert ledningssystem.

Vi har även en föreläsare på gång som ska prata om hur man kan ställa krav på leverantörer av varor med tanke på EU-direktiv som POP och REACH. Vi återkommer om det.

Stockholm: 8 oktober kl. 09.00-16.00
Göteborg: 17 oktober kl. 09.00-16.00
Pris: 5 750 SEK exkl. moms per deltagare.

Vill ni veta mer om våra utbildningar eller anmäla dig kan du kontakta oss via mejl eller
telefon 08- 77 47 777. Du kan även anmäla dig via vår hemsida.

Vårhälsningar från Gunilla och alla Certway-konsulter

Glad Påsk!

Här finns vi:

Huddinge, Rönninge, Stockholm, Norrtälje, Nyköping, Göteborg, Onsala, Hallsberg, Glanshammar/Örebro, Floby/Skövde, Vellinge och Åmål.