Vinn offentliga upphandlingar & minska miljöpåverkan med ISO 14001

Varför ska du ha ett miljöledningssystem enligt ISO 14001?

Rollen som KMA-samordnare eller hållbarhetsansvarig, innebär att du är en nyckelspelare i företagets arbete för att:

Uppfyll kundernas miljökrav på dig!

Idag är ett aktivt miljö- eller hållbarhetsarbete en hygiennivå för många kunder och offentliga verksamheter. Krav på miljöcertifiering eller motsvarande har länge varit ett krav vid offentliga upphandlingar och med EU:s Gröna Giv ökar även kraven från den privata sektorn.

Vinn marknadsandelar!

Det finns fortfarande marknadsandelar att vinna på ett aktivt och transparent miljöarbete. Okej, miljöarbetet har varit aktuellt under många år nu, men faktum är att olika branscher har kommit olika långt.

Om du verkar i en bransch som ligger långt fram i miljömedvetandet, är det hög tid att börja, för att behålla dina kunder. Men om du är i en bransch som inte riktigt har anammat miljöarbete ännu, har du chansen att vinna över dina yrvakna konkurrenter.

Minska din klimatpåverkan!

Egentligen skulle det stå miljöpåverkan, men fokus på miljöområdet har legat på klimatet på senare år. Syftet med miljöarbetet är ändå att minska miljöpåverkan och ISO 14001 hjälper dig att systematisera det arbetet, vilket resulterar i att du fokuserar på rätt saker i ditt miljöarbete. Som bonus för ditt engagemang får du punkt 1 och 2 i denna lista.

Minska risken för miljösanktionsavgifter

Slutligen innebär ett miljöledningssystem att du får bättre kontroll på vilka miljölagar som du omfattas av och hur du ska arbeta för att uppfylla dessa. Det finns nämligen en risk att drabbas av en miljösanktionsavgift om du bryter mot några av lagarna. Har du koll på vilka?

Vad ingår i ett miljöledningssystem?

För att du ska kunna miljöcertifiera dig enligt ISO 14001 behöver du ha vissa delar på plats. I nedanstående bild ser du vilka de är.

Det som styr det dagliga miljöarbetet är:

Exempel på dagligt miljöarbete är miljöhänsyn i projekt/produktion, miljökrav vid inköp, avfallshantering, kemikaliehantering etc. Hit hör också en beredskap ifall ett nödläge skulle inträffa som t ex brand eller läckage av kemikalier.

För att det dagliga miljöarbetet ska fungera kan det behöva stöd i form av:

Hur går själva certifieringen till?

Oavsett vilken standard som du ska certifiera dig mot är processen densamma. Certifieringen sker av ett ackrediterat certifieringsbolag och sker i 2 steg: 

  • Steg 1: granskning av av att dokumentationen uppsfuller standardens krav. Fokus brukar ligga på intressentanalys, miljöaspektregister, miljörisker och miljömöjligheter, miljöpolicy, miljömål, ledningens genomgång, avvikeslehantering, HR och kommunikation. 

 

  • Steg 2: här blir det till viss del en repetition från steg 1, dvs samma punkter avhandlas, men fokus ligger mer på implamentationen av ledningssystemet och att miljöarbetet uppfyller aktuella miljölagar. 

 

Efter respektive revision kommer du att få en revisionsrapport innehållande avvikelser och förbättringsförslag.  Avvikelserna från steg 1 ska vara avslutade innan steg 2 revisionen och avvikelserna från steg 2 ska rapporteras in till certifieringsorganet för godkännande innan du kan få ditt certifikat.  

Vad kan vi hjälpa till med?

Ibland kan det vara bra att ta in en extern hjälp som bollplank eller projektledare. Om du behöver stöd, oavsett hur stort eller litet det är. Ibland behövs bara en puff för att komma vidare i miljöarbetet.

Tips från konsulten

Miljöarbetet i företaget handlar om att veta vilka miljöaspekter företagets aktiviteter påverkar, både negativa och positiva. Det ska finnas rutiner för att identifiera och styra dessa. Vilka lagar, förordningar och övriga intressentkrav inom miljöområdet företaget berörs av och ska ta hänsyn till. Medarbetarna ska veta hur de i sin funktion är med och påverkar miljöaspekterna och efterlevnad av lagar, förordningar och övriga intressenters krav inom miljöområdet.

Vanliga frågor om ISO 14001

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om ISO 14001.

Svår fråga, då det beror på många parametrar, som:

  • när på året du börjar, om du börjar innan sommaren får du räkna med 2 månader extra pga semestrar…
  • hur mycket tid du kan avsätta
  • vilken typ av verksamhet du har, fler anställda och stor miljöpåverkan tar längre tid.
    Vi brukar räkna med 6-12 månader och då har vi avstämningsmöten var 3:e vecka.
    Ett tips är att boka certifieringsrevision tidigt, för då får du en skarp deadline!

Standarden ställer bara krav på att det ska finnas miljömål och inte hur många. Det bestämmer du själv, men ett tips är att inte välja för många. Du ska orka med att jobba med dem också!

I ett miljöarbete ligger fokus enbart på miljöarbetet eller ekologisk hållbarhet som det kallas i hållbarhetsarbetet. När det gäller hållbarhet ingår även social och ekonomisk hållbarhet. För mer information se vår sida om hållbarhetsarbete.

Men det finns inget som hindrar att du utvidgar miljöarbetet enligt ISO 14001 till att även omfatta övriga delar – social och ekonomisk hållbarhet.