Certway förklarar:
Grunden i både ISO 14001 och ISO 45001 är att du ska uppfylla de författningskrav som är relevanta för ditt företag. Kravet i respektive standard är att du även måste ha en lagbevakning, för att säkerställa att du fångar upp ändringar i författningskraven på miljö- eller arbetsmiljöområdet. Men vad innebär det i praktiken och vad är det bra för? Det är temat i denna veckas Certway förklarar.
Rent konkret innebär kravet på lagbevakning i ISO 14001 och ISO 45001 att du ska:
I standarderna ingår även att du ska kontrollera hur du uppfyller de författningar som finns i ditt lagregister.
Oavsett om du är certifierad enligt ISO 14001 eller ISO 45001 är det bra att ha kännedom och kontroll på de miljö- och arbetsmiljölagar som du och ditt företag omfattas av. Det finns nämligen risk för sanktionsavgifter om lagkraven överträds. T ex kan du få en sanktionsavgift på mellan 15 000- 150 000 kr om du använder en stege som inte har tydlig typgodkännande märkning.
Självklart går det att få hjälp. Det är många företag som erbjuder hjälp med lagbevakning och priserna varierar väldigt mycket. Det finns t o m lagregister som är gratis!
Vad du bör tänka på när du väljer hjälp med din lagbevakning är följande:
Vill du veta mer kan du kontakta oss eller läsa mer om vår lagbevakningstjänst.
Poängen med lagefterlevnad är självklar för de flesta företagen eftersom lagöverträdelser kan få förödande konsekvenser både ryktesmässigt och ekonomiskt för den som inte gör det.
Det svåra är i många fall inte ambitionen, utan att hålla sig uppdaterad och informerad på ett rimligt sätt. Varje år klubbas det 100-tals nya lagar och förordningar, både inom EU och i Sveriges riksdag. Utöver ny lagstiftning görs det långt fler förändringar av befintliga.
Men vad är relevant för er? Vår lagbevakningstjänst syftar till att hjälpa er affärsverksamhet att på effektivt sätt bevaka de lagar som rör miljö (ISO 14001) eller arbetsmiljö (ISO 45001).
PS: det finns även krav på lagregister och lagbevakning i FR2000!
Gunilla Mattsson/Certway