Funderar du på hur miljövänlig en produkt egentligen är från början till slut? Det är exakt vad en livscykelanalys (LCA) försöker svara på. En LCA kartlägger hela resan: från råvaruutvinning, till tillverkning, användning och vad som händer efter att produkten kastats. Vem började med LCA och varför? Överraskande nog var det Coca-Cola som redan 1969 ville de förstå miljöeffekterna av att välja olika förpackningar.
Det är ett av de mest kraftfulla verktygen vi har för att förstå miljöpåverkan på riktigt.
Livscykelanalyser har många användningsområden. De kan bl a användas till:
I Sverige har användningen av livscykelanalyser ökat drastiskt efter årsskiftet 2022, då kraven kom på att alla nya byggnader ska klimatdeklareras och då krävs det EPD:er för olika delar som ingår i byggnaden. Klimatdeklarationen ska sedan godkännas av Boverket och utan det godkännandet får byggnaden inget slutbesked.
Vill du veta mer om våra tjänster på livscykelområdet, kontakta då oss och vi berättar mer.
Livscykelanalys (LCA) är en metod för att beskriva en produkts eller en tjänsts miljöpåverkan under hela dess livstid, dvs från vaggan till graven. Det innebär att allt från uttaget av råvaran till hur produkten eller tjänsten ska hanteras när den ska kasseras bör ingå i livscykelanalysen.
Syftet med livscykelanalysen är inte bara att få en uppfattning av miljöpåverkan, utan också att få en uppfattning av resursflödena. Dessa flöden används sedan för att se var den största miljöpåverkan är och vad man kan göra för att minska miljöpåverkan. Det är också kartläggningen av resursflödena som är den stora styrkan med en livscykelanalys, då den ger svar på fler frågor.
För att kvalitetssäkra livscykelanalyserna, så att man gjorde dem på ett enhetligt sätt, finns det standarder i ISO 14000-serien som styr hur en livscykelanalys ska göras. Standarderna som är viktigast för livscykelanalysen heter:
Arbetssättet för livscykelanalysen är uppdelad i 4 delar:
En enkel produkt tar ofta 100–120 timmar att analysera. För komplexa produkter med många komponenter eller osäker data tar det längre tid.
Vi har tillgång till databaser och expertverktyg som gör att arbetet snabbare.
År 1969 befann sig Coca-Cola i en värld av snabb ekonomisk tillväxt och ökad miljömedvetenhet. Man var en global jätte, men stod inför nya utmaningar. Plastförpackningar och aluminiumburkar började ta marknadsandelar från traditionella glasflaskor samtidigt som kunderna ville ha miljömedvetna alternativ.
I studien jämförde man åtta olika förpackningssystem och brukar. Metalbrukar, glasflaskor och kombinationer av glas och plast.
För varje förpackningstyp analyserades material och energiförbrukning, vattenanvändningen, avfall och utsläpp. Denna metodik lade grunden för dagens livscykelanalys (LCA) och bidrog till att standardisera miljöbedömningar av produkter och processer.
Om du ska beställa en livscykelanalys är det bra att tänka på följande:
Om du har en kunnig konsult på livscykelanalysområdet, kommer hen att lotsa dig rätt i frågorna ovan. Vill du veta mer, kontakta oss.
Vi hjälper dig hela vägen. Från första frågan till färdig livscykelanalys.