Hej!

Så kom beskedet att även ISO 45001 ska uppdateras. Tidplan för när den ska vara på plats har inte kommit ännu, vi återkommer om det.

När det gäller uppdateringen av ISO 9001, som är tänkt att träda i kraft i november/december 2025, är den försenad. Det första utkastet skulle kommit innan sommaren, då de hade en väldigt tight tidplan. Nu kom beskedet att det första utkastet inte är klart utan kommer senare.

Certway tipsar
Ryktet säger att vissa certifieringsbolag har utbildat sina revisorer i hantering av brandfarliga vätskor på sina kalibreringsdagar. Med andra ord kan vi ana att det kommer att komma ett ökat fokus på detta område under detta år.

Vet ni med er att ni hanterar brandfarliga vätskor kan det vara bra att kika igenom kraven i den nya föreskriften MSBFS 2023:2 Hantering av brandfarliga vätskor. Ett tips är att titta över följande

  • Förvaring: Brandfarliga vätskor ska förvaras där det är ventilerat.
  • Placering: Risk för påkörning ska förebyggas. De ska förvaras på avstånd från antändningskällor samt på ett sätt att det inte försvårar utrymning vid brand.
  • Skyltning: Skylt med rökning förbjuden vid minst 50 l brandfarliga vätskor. Skylten ska synas även vid varierande ljusförhållanden.
  • Skyddade mot obehöriga: Lösa behållare, ventiler eller manövrerbara komponenter till anordningarna ska vara skyddade mot obehöriga.
  • Öppen hantering: Om den öppna hanteringen kan orsaka en antändbar blandning av ånga och luft får den enbart ske i områden eller utrymmen som är avsedda för detta. Hanteringen ska även vara separerad från lättantändligt material och annan hantering av brandfarliga varor.
  • Saneringsutrustning bör finnas tillgängligt i den omfattning som behövs, alt bör spillzoner kopplade till oljeavskiljare eller möjlighet till avledning eller uppsamling av vätska finnas på plats.
  • Släckutrustning ska finnas tillgängligt i den omfattning som behövs för att i ett tidigt skede kunna släcka mindre brand.
  • Skriftliga instruktioner ska finnas för driftsättning, drift och underhåll av anordningar samt för hur spill och läckage ska omhändertas. De ska finnas tillgängliga i verksamheten, om det inte rör sig om enklare hantering, där riskerna lätt kan överblickas.

Mer information finns på msb.

NATEV – nationellt tillstånds-register för explosiva varor
Den 8 juli togs ett nytt nationellt tillståndsregister för explosiva varor i bruk. Syftet med registret är att försvåra tillgången till sprängmedel för illegal användning. Registret gör det möjligt att kontrollera vem eller vilka som har tillstånd gällande explosiva varor i Sverige och om det är giltigt.

Som företagare behöver du inte göra något. Registreringen kommer nämligen skötas av myndigheterna som ger tillstånd för hantering av explosiva varor.

CSRD och hållbarhet
Hållbarbetsredovisningar och hållbarhetsarbete har vi haft i vår tjänstekatalog i flera år och nu har vi utökat kompetensen hos fler konsulter om CSRD och dubbel väsentlighetsanalys. Arbetssättet för att utföra en dubbel väsentlighetsanalys innebär bland annat följande moment:

  • Omvärldsanalys med ledningen (framtagning av hållbarhetskontext)
  • Identifiera påverkan i värdekedjan
  • Intressentanalys
  • Sammanställa påverkan
  • Prioritera – identifiera vad som är väsentligt för företaget.

Är du intresserad av att veta mer om hållbarhetsarbete? Kontakta oss och vi berättar mer om väsentlighetsanalys (dubbel), framtagande av hållbarhetsplan, bollplank i specifika hållbarhetsfrågor, hållbarhetsredovisning, EcoVadis-registrering m m.

Nu även CSRD på KMA-dagen i Stockholm 8/10 och i Göteborg 17/10
Årets KMA-dag närmar sig med stormsteg!

Som vi har informerat om tidigare kommer deltagarna att få information om bl a:

  • Offentliga upphandlingar.
  • Footprintanalyser i värdekedjan – klimatberäkningar och scope 1, 2 och 3.
  • Hållbarhetskrav i värdekedjan.
  • Nya ISO 9001 och kravet på klimatförändringar.

Nu har vi glädjen att berätta att vi har med en kunnig föreläsare om CSRD och hur det kan påverka ditt företag. Åsa Backman på Impact Finder AB är en föreläsare med stor erfarenhet inom hållbarhetområdet.

Vill ni veta mer om KMA-dagen kan ni kontakta oss på mejl: marie@certway.se eller
telefon 08-77 47 777.

Ni kan även anmäla er på vår hemsida. I Stockholm finns ett fåtal platser kvar och ett flertal platser i Göteborg.

Pris: 5 750 SEK exkl. moms per deltagare.

Ny konsult i Stockholm
Vi har nöjet att välkomna vår nya konsult Örjan Westerlund, en glad ångermanlänning från Kramfors. Örjan är i grunden civilingenjör i maskinteknik med inriktning grafisk teknik. Arbetsmässigt har han jobbat brett inom tryckeri-företaget Arkitektkopia med inköp, logistik, lean och ERP. Röd tråd har varit ansvar för ledningssystem, framför allt ISO 9001 och ISO 14001 men även ISO 27001.

Efter Arkitektkopia har Örjan under våren 2024 slutfört ett uppdrag att bygga ett ledningssystem enligt ISO 9001 och ISO 14001 åt ett lokalvårds- och facility management-bolag. På fritiden skriver Örjan böcker om whiskey

Vänliga hälsningar Gunilla och alla Certway-konsulter