Convise är ett konsultföretag inom sprinklerbranschen. De är idag 36 anställda. Det som utmärker Convise är att de vill inspirera till förändring inom en bransch med starka traditioner. Bland annat genom att vara en förebild inom branschen när det gäller kvalitets- och hållbarhetsarbetet.

Idag intervjuar vi Alexander Viiri och Samir Ekasriouen, båda sprinklerkonsulter på Convise.
Vi börjar med lite formalia, är ni certifierade?
– Ja, 2023 certifierade vi vårt kvalitets- och miljöarbete och just nu pågår en verifiering av vår egendeklaration enligt ISO 26000.
Varför valde ni att certifiera er?
– Vi är i en bransch där det inte ställs så stora miljö- eller hållbarhetskrav i dagsläget. Men vad vi såg var att om vi skulle vara en attraktiv arbetsgivare, behövde vi både struktur och ordning samt ett aktivt hållbarhetsarbete.
– Vi såg också att våra kunder skulle ställa krav på detta i framtiden och vi ville vara redo när kraven väl kom.
– Ja, en certifiering gör att man ses som en seriös samarbetspartner och på köpet får vi en tydlig styrning av vårt dagliga arbete!
Vilken nytta har ni med ert ledningssystem?
– Vi på Convise tror på vikten av att göra rätt från början och där har vårt ledningssystem hjälpt oss.
– Ledningssystemet har utvecklat vårt arbetssätt och gjort oss mindre sårbara samtidigt som det bidragit till en sundare arbetsmiljö.
Hur menar ni då?
– Tidigare var det en sprinklerkonsult i respektive projekt. Det innebar bland annat en sårbarhet ifall den konsulten skulle bli sjuk eller något ännu värre. Som konsult blev det också en stress, att ”jag kan inte vara hemma och vara sjuk, för då kan vi inte leverera i tid”.
I och med införandet av ledningssystemet började vi tänka om, och idag är vi ett team som arbetar i projekten. Det gör att vi inte längre är beroende av en enda konsult i projektet, dvs man kan vara hemma och kurera sig om man blir sjuk.
– Ja, och eftersom vi nu har ett gemensamt arbetssätt, kan nya konsulter hoppa in i projekten utan problem! Tidigare fanns det risk att en konsult körde sitt arbetssätt i sina projekt.
Det var kvalitet och arbetsmiljö, har ni haft någon nytta av miljöarbetet då?
– Som vi sa tidigare ställs det inte så mycket krav på oss i dagsläget ur miljösynpunkt, då vår del i en byggnad är så liten. Men i och med miljö- och hållbarhetsarbetet är vi redo när kunden börjar prata om det. Vi har dessutom implementerat arbetet så väl att varje sprinklerkonsult kan svara på kundernas frågor själv, dvs vi behöver inte ha med vår hållbarhetsansvarige på alla kundmöten.

Vad tycker ni har varit roligast med ert kvalitets- och hållbarhetsarbete?
– Det måste vara känslan av att göra något bra, som är större än oss själva! Vi tar fram en smartare och hållbarare lösning som inte bara förhindrar brand utan är hållbar i sig.
Vårt ledningssystem gör även att det blir lättare att göra förbättringar och att faktiskt även synliggöra förbättringarna.
– Ja, hos oss är ledningssystemet lätt att ta på eftersom det är utformat efter hur vi vill arbeta med det. Det är dessutom synkat med Convise Affärsplan, och då blir det en naturlig del i vårt dagliga arbete och våra mål.
Ni har en ambition att förändra er bransch, kan ni ge exempel på vad ni gör rent konkret?
– Vi kan börja med klimatberäkningarna enligt GHG-protokollet, där kan vi hjälpa våra kunder med underlag. Vi hjälper även andra inom koncernen med det arbetet.
– Vi sprider erfarenheter och information på sociala medier som t ex LinkedIn. Vi vill fokusera mer på att sprida lärdomar och insikter än att framhäva oss själva. Vi är också med i branschens konsultförening och sprider kunskap även där. Vi vill som sagt sprida medvetenheten inom branschen.
Vad har ni tyckt varit svårast?
– Det måste vara att få kunden att förstå nyttan och inte bara kostnaden.
Oftast undantas sprinklerbranschen från miljömärkningar och hållbarhetsarbete eftersom det är en liten bransch, med ett litet bidrag till byggnaden/anläggningens totala koldioxidutsläpp. Det gör att många inte förstår att vi kan lägga så mycket resurser på hållbarhetsarbetet.
Men vi tror att alla måste bidra! Även vi som ”bara” är konsulter och vars ”enda” miljöpåverkan är våra datorer och resor. Vi har en så mycket större indirekt miljöpåverkan i de materialval och lösningar som vi föreslår i våra projekt.
Slutligen, kan ni ge något bra tips till andra företag när det gäller kvalitets- och hållbarhetsarbete?
– Bygg ledningssystemet så att det blir ett hjälpmedel!