Hållén Arkitekter grundades redan 1939 och är därmed ett av Sveriges äldsta arkitektföretag. De är i dag 22 kompetenta anställda som är duktiga på att leverera det som kunden efterfrågar. Detta baserat på tidigare erfarenheter och nyfikenhet. Viktiga delar i både kvalitets- och miljöarbetet.
Idag intervjuar vi Petter Lantz, VD på Hållén Arkitekter, för att ta reda på hur de arbetar med kvalitets- och miljöfrågorna samt vilka krav som ställs på miljö och hållbarhet inom byggbranschen.
Vi börjar med lite formalia, är ni certifierade?
– Ja, vi certifierade vårt kvalitetsarbete enligt ISO 9001 2016 och vårt miljöarbete enligt ISO 14001 året därpå.
Varför valde ni att certifiera er?
– När vi tillsammans med extern hjälp insåg att vårt ledningssystem var väldigt när ett certifierbart system valde vi att ta steget full ut.
Hade ni något ledningssystem på plats sedan tidigare när ni gick upp till certifiering?
– Vi hade själva arbetat fram ett utkast till ledningssystem som var väldigt omfattande och krångligt. Innan vi valde att certifiera oss tog vi extern hjälp och förenklade systemet, då förstod vi snabbt att det inte behövde vara så krångligt och svårt.
Har ni haft någon nytta av er certifiering?
– Som jag nämnde förstod vi snabbt att vi kunde ha en praktisk nytta av ledningssystemet eftersom det beskriver hur vi arbetar och inget annat. Det är en otrolig hjälp i det dagliga arbetet, eftersom det strukturerar upp och kvalitetssäkrar vårt arbetssätt.
När vi sedan kompletterade ledningssystemet med miljö, passade det väl med vår inställning att inte bara tänka ”bygg nytt”, utan också återanvända sådant som redan finns.
Certifieringen tvingar oss att ha detta i fokus i vårat dagliga arbete, vilket vi tycker är bra.
Är det något som du tycker känns ”onödigt” arbete, men är ett standardkrav?
– Det skulle vara miljökartläggningen (miljöaspektregistret), då det känns mindre viktigt för ett tjänsteföretag. Vi vet ju var vår största miljöpåverkan är.
– Däremot har vi stor nytta av handboken som sådan, då den fungerar som en arbetsbeskrivning för oss.
Vi försöker kartlägga vilka krav som ställs på företag idag, så vilka krav ställs på ert företag?
– I upphandlingar är det en fördel att vara certifierade enl. ISO 9001 och ISO 14001.
Något som kommer mer och mer är krav på att redovisa koldioxidavtrycken i projekten, vilket innebär att det tas mer hänsyn till vilka material som väljs i projekten än tidigare.
Vi tycker att ökade krav är bra, då det styr branschen till att bli mer hållbar.
Slutligen, kan du ge något bra KMA-tips till andra företag?
– Alla ska delta! Ledningssystemet ska spegla verksamheten och alla i företaget ska vara delaktiga i arbetet, annars kommer det inte att fungera i praktiken.
Hos oss är alla aktiva i kvalitets- och miljöarbetet, eftersom det beskriver hur vi arbetar. Det innebär också att vi inte har panik innan extern revision, utan ser handboken som en viktig del i vårt förbättringsarbete.
Samarbete och delaktighet är nyckeln i allt kvalitets- och miljöarbete!
Då tackar jag för att du ville vara med och att sprida erfarenheter och goda råd om kvalitets- och miljöarbete enligt ISO 9001 och ISO 14001!