Vi börjar med lite bakgrund, hur länge har du arbetat med KMA-frågor?
– Jag började med KMA-arbete för över 25 år sedan när jag blev KMA-samordnare på NA-bygg. När jag slutade där 2013, blev jag värvad som konsult till Certway.
Vad tycker du är roligast i KMA-arbetet: kvalitet, miljö eller arbetsmiljö?
– Jag måste erkänna att kvalitets- och arbetsmiljöfrågorna ligger mig lite varmare om hjärtat än miljöarbetet. Annars brinner jag för förenkling och företagsanpassning inom det mesta.
Du har stor erfarenhet från byggbranschen, vilka kommande krav ser du komma?
– Klimatavtryck, materialval och klimatdeklarationer har legat på agendan länge nu och kommer fortsätta vara viktigt. Sen har vi arbetsmiljökraven i byggbranschen där alla parter börjar förstå hur viktigt det är med säkerhet. Det är en del skärpta krav för dem som projekterar planerar och samordnar byggarbetsmiljö BAS.
Vad borde ett företag inom byggbranschen göra för att möta dessa krav?
– Dels behöver alla företag oavsett bransch bekanta sig med den nya regelstrukturen för AFS Arbetsmiljöverkets allmänna föreskrifter. De som arbetar har rollen som BAS P och arbetar med projektering måste dokumentera och noggrant beskriva komplexa åtgärder till risker som identifieras i uppdragen. Man behöver inte beskriva vanliga och uppenbara risker mer än tidigare men just komplexa risker som kräver åtgärder. Dokumenterade underlag med möjliga lösningar/förslag på åtgärder för de allvarliga arbetsmiljörisker som kvarstår till kommande skeden i projektet förmedlas vid överlämning till BAS.
Du har väglett ett antal företag till certifiering, vad brukar dina kunder tycka är krångligast i KMA-arbetet?
– Om vi pratar om dokumentation så är de Lagregistret som toppar krånglighetslistan – tills de fixat det första gången. Men i det långa loppet är det många som tycker det är svårt att hitta bra och samtidigt mätbara mål.
Ja, det brukar ju vara ett återkommande problemområde, men om vi vänder på frågan vad brukar de tycka att de har mest nytta av?
– Det underlättar mycket när de ska lämna anbud och KMA-arbetet efterfrågas. Men de flesta är mest nöjda över att få struktur på sin information och regelbundna återkommande rutiner Få koll på läget helt enkelt!
Slutligen, har du några tips för hur man kan göra KMA-arbetet till en naturlig del i det dagliga arbetet?
– Några tips har jag allt, ett tips är att använda årshjul/årskalender för återkommande aktiviteter. Andra tips kan vara att ha stående punkter på interna möten för att påminna om återkommande krav och aktiviteter.
Det kan också vara bra att inte automatiskt skapa nya dokument när nya krav ställs från olika intressenter, utan fundera istället över – vad och hur gör vi idag, kan vi komplettera befintliga arbetssätt/dokument/system?
Sofia kommer från bygg- och anläggningsbranschen och har jobbat med entreprenörers och hantverkares kvalitets-, miljö- och arbetsmiljöfrågor hela sitt yrkesverksamma liv, som konsult sedan 2013. Sofia är vår expert inom bygg- och anläggning, har också erfarenhet av ledningssystem för andra branscher som processindustri, mekaniska verkstäder, restaurang, hotell och konferens samt IT-bolag och konsultföretag mm.
Sofia är vår KMA-konsult som utgår från Hallsberg och hennes konsultområden är ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, AFS 2001:1 och FR2000.